onsdag 27 januari 2010

Tolkningar av Bibeln...

Det där med bibeln är ju inte helt lätt.

Som de flesta vet så anser Kristna fundamentalister att homosexualitet är en styggelse för att det strider mot Bibeln.
Jag tycker att det är mycket bra att vi blir upplysta om vad som står i Bibeln så att vi inte på något sätt hamnar fel i tillvaron.
Det står ju helt riktigt i Bibeln att homosexualitet är en styggelse!
I den tredje moseboken 18:22 står det svart på vitt.
Det är ju inga konstigheter alls!

Men jag har lite mer problem med hur jag ska hantera en del andra företeelser som också står skrivet i den heliga skriften.

Härom dagen så brände jag en tjur på mitt altare hemma. Och enligt Tredje moseboken 1:9 så står det ju att när man bränner en tjur på altaret så skall det spridas en ”välbehaglig doft”.
Men jag måste ha fått tag i fel sorts tjur. För varken jag eller någon i min familj tyckte att det stämde med verkligheten. Inte heller någon av mina grannar har tyckt att detta stämmer. I går låg det en lapp i min brevlåda med en protestlista över lukten från min lägenhet.
Hur ska jag hantera det?
Har ni några bra tips på vilken sorts tjur jag bör bränna nästa gång så att vi alla får till den där ”välbehagliga doften”?


Bränningen av tjuren ledde till att det blev bråkigt här hemma och min ena dotter tyckte att det var både pinsamt och besvärligt. Så jag har helt enkelt tröttnat på henne och tänkte därför sälja henne som slavinna, precis som det antyds i Andra Moseboken 21:7 att man har sin fulla rätt att göra.
Frågan är bara vilket pris jag ska begära för henne?
Det finns inga som helst anvisningar om aktuella prislistor för försäljning av döttrar.
Hon är ganska söt och har långt ljust hår, om det är nån hjälp för er inför prissättningen. Kanske kunde aktuella priser läggas in på Pricerunner?

Jag hade även tänkt fråga någon närstående kvinna om hjälp med priser och sånt på döttrar, men jag har även där ett litet problem.
Eftersom jag inte får ha någon kontakt med kvinnor när de har mens, eftersom de ju är orena då (Tredje Moseboken 15:19-24), så har jag svårt med hantera det. Jag har frågat runt lite bland kvinnor i min omgivning om deras menscykler, men de tycks inte alls uppskatta den frågan. Hur ska jag göra för att veta med säkerhet att jag inte har kontakt med någon oren kvinna?

Mitt hem börjar bli ganska stökigt nu och jag tänkte köpa mig en slav från nån av våra grannländer, som det talas om i Tredje Moseboken 25:44, men jag har hemskt svårt att förstå danska och finska. Då återstår ju endast Norge och de är väl troligen lite dyrare än andra slavar. Finns det någon reglering av priser även där?
Min plan är i alla fall att inte gå i förlust när jag kvittar försäljningen av dottern med importen av slav från ett grannland.

Jag skulle även vilja passa på att fråga om hur jag ska bete mig med min hustru. Hon har trots mina ständiga tillrättavisningar envisats med att utföra arbetssysslor på vilodagen. Enligt Bibelns Andra Mosebok 35:2 så står det ju svart på vitt att hon då ska dödas.
Är det verkligen nödvändigt att det är jag själv som ska döda henne? Det känns inte alls särskilt trevligt! Dessutom så tror jag att de två kvarvarande barnen kommer sakna sin mamma. Jag måste även tillägga att hennes jobbande på vilodagen inte inbringar några pengar att tala om heller.

En god vän till mig anser att ätandet av skaldjur är en mindre styggelse än homosexualitet. Men enligt min tolkning så står det ingenting om graden av styggelsen i Tredje Moseboken 10:10. Hur ska jag lösa konflikten med min vän? Vem har rätt? Varför skulle skaldjursätande vara en mindre styggelse än homosexualitet?

Slutligen så skulle jag vilja ha råd angående min dåliga syn. Det sägs ju i Tredje Moseboken 20:20 att jag inte får närma mig Guds altare med nedsatt synförmåga. Jag måste därför erkänna att jag har glasögon så det innebär ett visst dilemma för min del.
Måste min syn vara helt perfekt eller finns det möjligen en chans att vi kan tänja lite på gränserna i det fallet? Det är ju inte så att jag ser så illa att jag skulle riskera att gå rakt in i prästen eller nåt annat pinsamt.
Kanske kan graden av nedsatt synförmåga diskuteras på samma sätt som styggelsen med homosexualitet och ätandet av skaldjur?

Jag är djupt tacksam att ni kristna som följer ordet till punkt och pricka kan guida oss svagsinta på den rätta vägen och ge oss råd när vår tro är svag.
Det är så sant som det är skrivet att ”Guds ord är evigt och oföränderligt”.
Det är bra det!

Amen!

20 kommentarer:

Cilla sa...

Helt underbart inlägg :)

Humlisen sa...

TACK! Jag nu utövat högläsning för min make (vette katten om det sägs något om detta i bibeln, men det ger jag också blanka katten i). Vi har fnissat oss igenom texten, som trots allt är väldigt tänkvärd. Vi lever själva efter grundsynen -var mot andra som du vill att dessa skall vara mot dig. Möjligt att detta härstammar från någon/några religioner, men där går sedan gränsen.

B i t t e sa...

Håller med, helt underbart! *s* Det är ju så att det är inte enkelt att leva efter de rätta vägarna och orden. För vilka är de? Vem bestämmer det? Var står de? I vilken bok? Finns det entydiga svar på nåt???
Tack för skrattet :-)

Cici sa...

Det är till att vara bibelsprängd! Men du har säkert ett par skygglappar där hemma som du kan sätta på dig och fortsätta den väg du slagit in på utan att besväras av vad andra säger att du ska göra.Till gannarna kan du väl införskaffa näsklämmor tills du hittar en mer väldoftande tjur.

imse sa...

Jag föreslår att du tar ditt förnuft tillfånga och helt slopar bibelläsningen ett tag. Kan bli lite jobbigt för din omgivning annars. Särskilt dottern och frun. För att inte tala om alla tjurar.

Min religionstolkning, som jag gärna propagerar för, är att religionen finns inom oss. Vi behöver inte alls dela den med andra.

Tack för din kommentar, men giraff låter inte helt okey. Har du inget bättre förslag?

Sandra sa...

Haha! Åh, det är mycket att förhålla sig till i den där boken... Jag lever i ständig synd. Men ännu är jag inte straffad med döden. Gud har visst förbarmat sig över mig!!!

Marika. sa...

Hahaha...

Anonym sa...

Kristdemokraterna anser inte att homosexualitet är en styggelse inte heller bygger de sin politik på Bibeln.

Så där har du bara fel.

Humlina sa...

Hahahahaha...vilken överskottsenegi du bjuder oss på!!! Religion, vad är det. egentligen, en massa dogmer om hur/vad man bör, ska, måste le-va för att duga, annars väntar den hotta platsen...huhhhh!
Bibeln är ju skriven och tolkad av andra, tänk bara hur det blir när man leker viskleken...budskapet förvanskas och förändras en hel del när det gått runt ett varv. För mig handlar bibelns olika testamnten mer om människans utvecklingsfaser vad gäller tänkandet och vilka olika handlingar som följde på dessa tänkta tankar i olika tidsepoker.
På sin långa vandring i att utveckla tankens förmåga har nog människan behövt något/någon att hålla sig till,men till slut måste det väl ändå vara meningen att vi ska bli till helt självtändigt tänkande och handlande människor. Vad är annars meningen?? Inte ska vi väl fortsätta gå i koppel/ledband?!
" Älska och gör vad du vill" det sa minsann Augustinus en gång i tiden...så det så
Vi kommer nog aldrig undan oss själva, inte ens att offra en tjur kan blidka "den store intelligensen" så att vi slipper undan, blir skonade från oss själva
Kanske en liten rökelse skulle duga..
Halleluja broder!!!

Madlar sa...

Hahaha, det är väl underbart att man kan skratta åt eländet? Jag vill ändå framhålla att grundtanken med att ha en tro, oavsett om den kallas kristen, buddistisk eller judisk, är övertygelsen om människans godhet....inte helt fel faktiskt :)

uclm sa...

Hehe, kul läsning.
Det mest intressanta med fundamentalistiska (heter det så...?) kristna är att de väldigt gärna citerar ur gamla testamentet, som ju faktiskt består av Judiska skrifter - före Jesus, och vars gud är straffande medan nya testamentet är kristna skrifter - efter Jesus, ochvars gud är förlåtande... spännande :-)

Neemi sa...

Jag är kristen och blev jätteglad över skaldjurförbudet, men hittade ingenting om det i 3. Mos 10:10. Inte heller något om svagsynta i 3. Mos 20:20.

N sa...

Hahaha.. Du är galen!
Den dära boken känns inte så värst 2010. Skulle tro att jesus behöver ta en ny sväng ner till jorden för att "sprida ordet" till en uppdaterad version. Då kanske det inte blir så mycket knas i huvudet på vissa. :-)

Alicia sa...

Läser ovanstående kommentar om Jesu återkomst och tänker... Jesus 2.0 - både upplyst och högupplöst!

Tack för härlig underhållning!

Biff Zongo sa...

"Anonym sa...
Kristdemokraterna anser inte att homosexualitet är en styggelse inte heller bygger de sin politik på Bibeln.

Så där har du bara fel."

Hej Anonym

Om de inte bygger sin politik på Bibeln så kanske de borde byta namn?
Till bara "Demokraterna" eller "inte-så-himla-kristna-längre-demokraterna".

PS En väldigt bra post av dig Sören!

Sjuka bibelcitat sa...

Homosexualitet måste inte vara en styggelse enligt bibeln.
Där står:

"Du får inte ligga med en man som man ligger med en kvinna; det är något avskyvärt."

Så om du aldrig låtit någon kvinna ta den i tvåan är det alltså helt ok att låta en man ta den i tvåan.
Den här problematiken borde först dyka upp hos bisexuella som praktiserar både på kvinnor och på män.

Anonym sa...

Hej Sören!
Tack för att du sätter fingret på det knepiga i säga "jag tolkar inte bibeln, jag läser bara som det står".

Jag är präst, alltså troende kristen, och menar med undertryck att ALLA tolkar bibeln när man läser den, eftersom man alltid tar med sig sin bakgrund, sitt eget tänkande, all påverkan man någonsin haft sedan man var ett befruktat ägg, när man hanterar sin vardag, t.ex. genom att läsa och förstå en text som den bibliska.

Jag vet att många "fundamentalister" (de skulle nog själva kalla sig "traditionellt kristna") skulle bortförklara mycket av de reglerna ur moseböckerna du tar upp, som att "friheten i Kristus" har löst oss från renhetslagarna. Men jag tycker själv att detta är ett klent försvar, om man samtidigt säger att man aldrig tolkar...

Nej, fortsätt att driva med religionen! Då kommer var och en själv att kunna hitta vad som verkligen håller att tro på! Och all stor humor bygger ju på djupt mänskliga och viktiga teman.

/Magnus

Sören Olsson sa...

Cilla: Tack tack.

Humlisen: Högläsning är en god sak. Din belöning får du i himlen.

Bitte: framför allt så kanske man ibland behöver tänka själv vad man vill välja att tro på.
Inte sant?

Cici: klädnyporna funkar inte när det grillas tjur. Tyvärr.

imse: Jag kan bara hålla med. Vi bär alla ljuset inom oss, och det är upp till var och en att göra sitt live meningsfullt eller meningslöst.

Sandra: Ja, men det kanske vore synd att inte leva i synd också?

Marika: tackelitack!

Anonym: så klart jag har fel. Och du har rätt. Sånt är livet.

Humlina: du är klok, som vanligt. Det är kul!

Madlar: jag tror också att alla människor i grund och botten vill älska och bli älskade. Därefter kan detta bli förvanskat och perverterat i olika former. En av de yttersta formerna är övergrepp där grunden är kärlek som vill flöda och som blivit perverterad av olika omständigheter som gör att det faller ut olyckligt och tragiskt för de inblandade.

uclm: javisst! Det är ju en sanslöst stor skillnad mellan gamla och nya testamentet - och egentligen är det märkligt att de skrifterna ens sätts ihop som EN Bibel även i dessa dagar.
Känns lite skevt på något vis.

Neemi: Den som söker skall finna.

N: frågan är bara om en nutida Jesus skulle uppfattas eller ens uppskattas i dag.
Det känns nästan omöjligt att tänka sig att hans budskap skulle kunna spridas i 2000-talets mångmediala kultur.
Vem skulle välja att vandra med honom?

Alicia: Ja! Upplyst och högupplöst. Nu i HD-kvalité!

Biff Zongo: Ja, det har du rätt i.
Iofs så kanske flera partier skulle må bra av att byta namn..?
Tänker på när VPK ändrade till VP.
Då blev det ett jäkla drag..
...eller inte.

Sjuka Bibelcitat: Så sant.
Det där med homosexualitet har varit en stor och svår frågeställning under en längre tid och inte lär det bli mindre under de närmaste åren.
Kärlek har inget kön.
Nä..iofs...
men utan kön har man heller inget sex.
eller..nåt...

Anonyma-Magnus: Tack för dina ord.
Visst är det så att vi alla tolkar allt som sker i vår omvärld. Så också Bibeln.
Och Koranen också för all del.
Det är ju en intressant debatt att prata om hur mycket vikt vi ska lägga in i orden - och på vilket sätt vi ska tyda den direkta översättningen eller om vi ska tolka den efter vår samtids normer.
Samhället förändras ständigt - och jag tror att för att ha en levande religion likväl som ett levande politiskt klimat så behöver vi ibland stanna upp och se efter vad vi tror på.
Vad är det vi anser vara sant?
Och varför?
Grundläggande existentiella frågor har alltid intresserat människan.

Och humor är absolut ett sätt att sätta fingret på vissa problem som vi människor brottas med.
För att avväpna det vi annars lätt kan anse vara "heligt".
Först då kan vi se saker precis som de är.
Tror jag.

Humlina sa...

Nääähäädå...inte är jag särskilt klok av mig....gud ske lov..

Anders Branderud sa...

Många felaktigheter,
t.ex. stödjer inte Moseböckerna slaveri:

http://bloganders.blogspot.com/2010/04/torah-doesnt-condone-slavery.html