onsdag 2 februari 2011

Inte bara kex och skor

Det är inte bara kex och skor.

Jag bor i staden Örebro.
Under många år tampades denna stad med att ständigt förknippas med kex och skor, på grund av att det förr fanns kexfabrik och skofabrik här.
Men tiderna förändrades.
Det gjordes massor av utredningar om hur man skulle kunna placera sig på Sverigekartan och bli berömda för någonting annat än just kex och skor.

Nu har Örebro verkligen etablerat sig på Sverigekartan.

Genom att vara den ort på landet där Sveriges genom tidernas värsta våldtäktsman höll till.
Samma ort som en grotesk styckmördare brutalt tog död på en kvinna.

Och det är även i samma stad där SVT sänder en TV-serie om hur dåligt skolan fungerar och dessutom har det visat sig att det är staden där det politiska valet fortfarande inte är avgjort.
Ja, det där valet som alla andra orter avgjorde under hösten 2010.

I dag kunde jag läsa i tidningen om att det kan bli ett omval just här i kommunen.
Det känns på nåt vis humoristiskt i någon bisarr form.

I stadsdelen Vivalla har det varit skottlossning - och kanske är det bara början på ett liknande gangsterliv som vi tidigare har sett i Malmö som nu flyttar in på gatorna i Vivalla.

En liten kul anekdot om Vivalla - är att för ett antal år sedan så arbetade jag och Anders med två killar med skrivandet av TV-serien ”Bert”. De två killarna fick senare i uppdrag av SVT att skriva en annan TV-serie om en ”helt vanlig svensk familj”.
Från början skulle SVT ha gjort en fortsättning på ”Sunes Jul”. Men av olika anledningar så fungerade inte detta. Då frågade SVT dessa två killar om de kunde skriva en TV-serie med i stort sett samma innehåll som ”Sunes Jul”.
Killarna tyckte att vanliga Svenssons bodde i Örebro. De frågade oss om en vanlig svenskt och trevlig stadsdel i Örebro, som de kunde använda i serien.
Redan på den tiden var stadsdelen Vivalla beryktad för att vara ganska stökig och full av problem.
Så när vi föreslog att den vanliga familjen ”Svensson” skulle bo i stadsdelen Vivalla så trodde de två killarna från Stockholm att det var en helt vanligt och småtrevligt medelsvensk bostadsområde.
Svensson, Svensson fick därför bo i Vivalla.
Ingen som ser serien fattar varför.
Nu vet ni.
:)

Hur som helst - det kan i dag konstateras - Örebro är INTE bara kex och skor.
Det är så mycket mer!
Frågan är bara om man vill vara det?

6 kommentarer:

imse sa...

Örebro är ju också Sören & Anders. Det är bra!

Susjos sa...

Aha Vivalla ja...och underbara Svensson Svensson. Nu fick jag veta något nytt om Örebro.:)

Jeckan sa...

Jag har bott i Örebro och jag tyckte det var jävligt roligt att bo där. Jag gillade speciellt att örebroarna (till skillnad från västeråsarna) var stolta över sin stad och öppet sade att de tyckte att den var bra.

erikbe sa...

Jag har alltid undrat om Vivalla var namnet på en verklig plats

Kollar på Antikrundan från Örebro nu. Kul inslag om kex och skor

Malena sa...

Haha fan vad kul. När man hör Vivalla tänker man ju direkt på Svensson Svensson :)

Anonym sa...

Oscaria - Skor och strumpor för hela familjen stod det ju alltid på reklamen på svenska fotbollsarenor under 1950- och 60-talen.

Sedan kom 1970-talet, med sin internationella lågkonjunktur. Industrier lades ner (var också en så kallad strukturrationalisering, efter cirka 100 års industrisamhälle blev det tjänstesamhälle, precis som när industrisamhället avlöst bondesamhället, och vi fick vänta en bit in på 1980-talet på högkonjunktur igen) . Då passade Hammarby IF på att håna Örebro SK, och ropade "-Trasiga skor och ruttna kex".