måndag 9 december 2013

Kära Försäkringskassan

Öppet brev till Försäkringskassan.

Hej kära Försäkringskassan.
I dag fick jag ett brev från dig där du talade om att min sons aktivitetsersättning löper ut, och att han skulle söka ny ersättning om hans arbetsförmåga fortfarande är nedsatt.

Tyvärr så måste jag meddela av vår son fortfarande har Downs syndom, och att hans arbetskapacitet därför inte har förändrats nämnvärt.
Han har blivit lite sämre i sitt allmäntillstånd på grund av det medfödda hjärtfel som han har, och som gör att hans livskvalitet är kraftigt reducerad. Men i övrigt så kan man inte påstå att hans Downs syndrom har förändrats alls.

Vi hoppas dock att kunna hitta på lite skojiga saker för honom under det kommande året så att det där Downs syndromet kan ge med sig någon gång!
Han kan ju inte gärna gå omkring och ha Downs syndrom hela livet!
Det vore ju onödigt!

Om allt går som det ska så har han nog inte Downs syndrom längre efter det här årets slut. Vi vill verkligen inte att vår son ska vara en belastning på samhällets bekostnad.
Då kan han återigen anses vara fullt kapabel att ställa sig som arbetssökande, tillsammans med alla andra normala medborgare.

Således anser vi att hans arbetskapacitet under detta år kommer vara lika begränsad som alla de tidigare 22 åren av hans liv.

Med vänliga hälsningar
En högst normal och arbetsför förälder, som därför inte har några anspråk på bidrag eller ersättningar av något slag.
64 kommentarer:

Marlene (Fd Ensamma Mamman) sa...

Vaddå? Har han fortfarande den där onödiga kromosomen kvar??? Trodde han nös ut den vid förra förkylningen...

Marina sa...

Konstigt att det aldrig vill gå över!
(Underbart skrivet!)

Skaffaren sa...

Bra Sören!
Vi behöver ett samhälle med mer av hjärta och mindre av dumhet.
Att Försäkringskassan blivit juvelen i "De Korkades" krona, är bara att beklaga.
Jag delar på fejan.

evaelisabet sa...

Det kallas för byråkrati. När jag pluggade på universitetet på dispens fick jag varje termin fylla i flera blanketter och bifoga vidimerade kopior på de betyg jag fått på vuxengymnasiet och svara på samma frågor om saker som givetvis inte hade förändrats sen sist. Frågade trött om de inte kunde kolla på de identiska formulär och betyg som jag lämnat in terminen innan och terminen innan dess, det gick naturligtvis inte.

Tina sa...

Bara ler mitt i galenskapen det faktiskt är. Just nu är vår assistans till dottern under omprövning. Men jag är lika förvånad som du att hennes autism och obotliga mitokondriella sjukdom inte gått över detta år ? ;) Bra skrivet ! // Tina

Conny Johansson sa...

Mycket bra Sören. Samhället behöver fler som du. Vart tog det sunda förnuftet vägen?

Ulrika Gabriel sa...

Ja, det är tur att man ibland kan få skratta åt eländet. Skrev ett liknande brev till FK när min son Max som har DS var ett par år och de tyckte att vi skulle söka Vårdbidrag varje år.
"Max funktionsnedsättning kommer inte att "gå över" under de närmaste åren, så vi undrar om vi behöver fylla i alla papper varenda år framöver?"
De räckte då att vi ansökte vart femte år istället - om och utifall det kanske hade blivit någon förändring ;-).

DoneByMi sa...

Bra skrivet ,känner igen detta fenomen .har själv en grabb på 24 med funktionshinder och får samma brev hemskickat om å om igen .Fattar inte, är ju inte så att det försvinner för att han blir äldre .

Johnny sa...

Kom ihåg att det inte är personalen på Försäkringskassan som är boven. De har blivit hårt styrda med tuffa regler av den regering vi har nu (M). Hoppas på en förändring för vi måste vara mer medmänskliga och ta hand om och hjälpa varandra.
Johnny (S)

emji kontiki sa...

Har ni provat morötter? Fast de får inte vara rivna utan skivade diagonalt! Mvh Maria och Jöran

emji kontiki sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Du skriver underbart om ett tragiskt problem! Jag överlever själv Tack vare assistans, som blir mindre och mindre, men mitt behov ökar...

Hanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hanna sa...

Anledningen till att ni får dessa brev är inte att man tror att er sons arbetsförmågan har ändrats, ibland vet man att den tyvärr aldrig kommer ändras. Oavsett funktionshinder eller sjukdom kan man som längst bevilja aktivitetsersättning i 3 år.
Synd att din sons handläggare inte förklarade detta.
Jag kan lova att ingen handläggare på Försäkringskassan tror att Down syndrom försvinner på ett par år.

Anonym sa...

Försäkringskassan är en myndighet, inte en person. Det är nog inte så lätt för kassans personal att känna och veta hur var och en mår.
Nu skjuter nog resten av kommentatorerna mig, men det gör inget för då får jag bli sjukskriven.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Vilket bra brev. Jag är döv och berättigad till handikappersättning, men jag måste söka om det vartannat år. Senaste gången blev jag så less och meddelade dom att - hör och häpna - jag är fortfarande döv och lär så vara till tidens ände så kunde jag möjligtvis få detta beviljat för ett lite längre tidsspektrum än två år? Jag fick tre.

Unknown sa...

Bra skrivet! Det är många funktionshandikappade som är drabbade av nuvarande regerings politik. Ideologi och idioti.
Många kämpar längst ner mot en regering som tycker att vi inte något berättigande. Många hoppas på en förändring och ett regeringsskifte. Många handikapporganisationer har bestämt sig för vilket partier man ska sammarbeta med partier som är hörsamma och vill förändra de handikappade situation.

Annorlundalivet sa...

Fantastiskt bra skrivet! Huvudet på spiken!

LottieKanel - mitt i livet sa...

Nog vet väl säkerligen Sören Olsson om att detta är byråkrati men det är väl ingen anledning att bara acceptera vansinnigheterna?
Jag tycker det var bra skrivet!
Man kunde hoppas att det till slut kom någon person med lite sunt fönuft som tog tag i den där härvan men det är nog för mycket begärt...

Emma sa...

Men vad härligt att att se och läsa om att aktivitetsstödet fungerar på samma fina sätt som vårdbidraget! Min gravt hörselskadade son beräknas bli fullt hörande till sommaren, vad roligt det ska blir för honom att slippa gå runt med ett blinkade CI på örat. Himla kul. Och ja, jag förstår också att Försäkringskassan styrs av byråkrati. Det lustiga är att olika handläggare, olika kontor fattar olika beslut i fall som är extremt snarlika. Jag förstår också att det är behovsstyrt och inte diagnosstyrt men vissa funktionshinder kräver faktiskt samma typ av insatser år efter år. Himla konstigt är det.

Emma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MiaFlia sa...

Märkligt att det inte gått över på 22 år !!!! men en ny diagnos kanske hjälper, dvs en av FK's egna experter typ.

Har själv två bonus-barn, en autist utan tal och en med aspergers syndrom - den förstnämnda numera myndig och ska således skriva sin ansökan själv!!!!

Vart är vi på väg egentligen :-(

Unknown sa...

Ja det låter lustigt att FK skickar ut information som kan gälla alla. Jag trodde precis som du att alla som är i kontakt med FK eller annan myndighet får personliga brev skrivna varje gång.

tisset sa...

Hej Sören,
Ett fantanstiskt brev som du har skrivit men undrar om ditt brev går "hem" hos FK. Jag tror inte att humor är deras starka sida tyvärr.

Ejris sa...

makalöst men inte förvånad. har själv råkat ut för när LSS handläggaren frågar om han(sonen) fortfarande har downs syndrom?!!

Unknown sa...

Jättebra skrivet! Synd att FKs brev är färdiga med standardtext som skickas ut.. Det blir så dråpligt i situationer som denna. Men ditt provsvar kanske genererar till att FKs standardbrev utökas till fler att välja på.

Unknown sa...

Brevsvar ska det givetvis vara och inte provsvar ;-)

Anonym sa...

dokumenten som skickas inte av en handläggare. det sköts av datorer och det är helt automatiskt. det som skickas in scannas och hamnar hos en handläggare. tio tusentals sådana dokument skickas ut varje år eftersom vi svenskar vägrar acceptera funktionen i naturligt urval och gör vad vi kan för att med skattemedel hjälpa de som behöver det. samma snubbe klagar förmodligen också på hur mycket kostnader fk har på sina system och funktioner i samma andetag som han inte vet vad personalkostnader och arbetsgivaransvar innebär. ett ganska vanligt beteende hos dem som inte ser helheten utan bara den lilla bit som drabbar dem. det finns inga system som är felfria och som funkar för alla eftersom vi är... just det, individer. lev med det och sluta gnäll. ungen får ju hjälp ekonomiskt iaf. trots det fåniga utskicket.

Blomstermamma sa...

Jag tycker det är väldigt sorgligt när man skriver att tyvärr är inte Downs syndrom och andra funktionsnedsättningar något övergående....... Varför har vi så svårt att se varje individ och glädjas åt deras framgångar med just sina förutsättningar? Tyvärr har dagens skolan (har jobbat 25 år som lärare i grundskolan) blivit allt hårdare på grund av ekonomin som styr och allt fler matriser för vad som är "normalt". Allt för att skapa en likvärdig utbildning...... I mitt huvud är en likvärdig utbildning när varje barn får möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar skapa ett liv där varje dag är värd att leva!

Erica sa...

Det är sådana som du som får min generation att våga sätta barn till världen!

Unknown sa...

Tyvärr måste man anlita advokater till det mesta idag som rör försäkringskassan,tyvärr brukar det hjälpa mer än läkare som bara ska användas som sakunnig vittnen.

Georg Carlde
Frankrike
Där sjukvården fortfarande fungerar.

Anonym sa...

En god vän till mig var dödssjuk i cancer. Samma dag som han skulle läggas in på hospice blev han uppringd av en handläggare på Försäkringskassan som undrade om hans arbetsförmåga hade förändrats i positiv riktning.

Hanna sa...

Att försäkringskassan har mage att skicka ett sådant brev. Skamligt. Samtidigt vill jag säga till dig, bra skrivet.

Hanna sa...

Att försäkringskassan har mage att skicka ett sådant brev. Skamligt. Samtidigt vill jag säga till dig, bra skrivet.

Unknown sa...

yepp, nya regler behövs! Kanske även fler sådana här brev :)

Unknown sa...

Ja. Bra. Lite objektivitet och sans i debatten. Tack.

Unknown sa...

Verkar ju inte som de vassaste knivarna i lådan är anställda på försäkringskassan. ..
Skulle va så roligt och läsa vad de svarar.

Unknown sa...

Väldigt bra skrivet Sören!
Du skriver med värme och kärlek till din son och ironi till kassan ... den bittra sanningen är mer än sann och hoppas att försäkringskassan blir vad den en gång var igen!
Detta delar jag vidare...

Connie sa...

Fantastiskt bra skrivet!

Det går inte att lagstifta bort handikapp och sjukdomar! Politikerna måste sluta med sina helgalna reformer, den ena vansinnigare än den andra! Jag hjälper till att dela så det får spridning!

thomas.karlsson sa...

vem har något ansvar?
partiet v,s,c,f,m,sd.
ni kan krypa under skalet och
lyfta era feta löner ändå

Maya sa...

Fantastiskt bra skrivet!

Anna-Carin sa...

*SUCK* Än är den siste idioten inte född...
Men FK:s och andra myndigheters byråkrati de föds ur regerande hjärnor dagligen...
När ska förföljelse av "sjuka" människor sluta?
Min numera avlidna väninna hon fick brev från FK att de ville nog att hon skulle försöka gå tillbaka till arbetet när hon var döende med metastaserande bröstcancer...
De ville att hon istället för sin nattjänst inom vården skulle prova på att arbeta dag istället.
Jaaa???

Anonym sa...

Underbart! :D
Har en autistisk son med utvecklingsstörning och hyperaktivitet och åker alltjämt på samma som du. "Är ni säkra på att funktionshindret kvarstår?"
fniss!!
Gjorde min dag - tack!
Lolo

Unknown sa...

Underbart skrivet!
Det är tragiskt att det ska vara så här.
Massor av kramar LEna

kattenknas sa...

Jag har länge misstänkt det men nu är det nog bekräftat - det är på Försäkringskassan som Jesus jobbar. För det var väl bara han som kan helbrägdagöra och bota det obotliga? Om man ändå fick vara med på deras julfester - tänk vad vinet skulle flöda och ändå står det vatten på notan... Skämt åsido - finns det inget civilkurage hos de anställda. Nog för att FK är en myndighet och att handläggarna är myndighetsutövare men att ens skriva under ett sådant brev och sedan posta det. Om fler vågade vägra skulle det kanske blir bättre?

Unknown sa...

Jag fick detsamma dumma fråga av försäkringskassan, om din flicka inte var sjuk, skulle du jobbat då???
Hon fick som svar.....

Nej vi önskade oss en UTVECKLINGSSTÖRD flicka så jag skulle slippa jobba.
Sen sa jag, för det första är hon inte sjuk och för det andra har jag haft fast anställning i 10 år. Hon är 1 år, men är som en 2-3 månaders baby.....

Didi sa...

Trevligt att se att så många engagera sig men som ett flertal redan har sagt så är detta ju inte FKs fel. Det är ju inte ett gäng mellan chefer eller ens VD som sitter i ett frukostmöte och säger "Nej men idag skickar vi ut ett gäng brev till folk med livslånga sjukdommar". Det är en "dator" som skickar dessa brev, ett system som håller koll på löptider för bidrag och ersättningar. Varför inte sätta längre löptider? Jo för att det finns puckon/idioter/folk som utnyttjar samtliga bidrags system vi har. Klaga på dem som under 10-20 år plockat ut ersättningar och bidrag de inte skulle ha istället. Är det så jobbigt att var 2-3 år bekräfta att ja, tyvärr är jag/min partner/mitt barn fortfarande sjukt/skadat. Det är inte myckert jobbigare än att fylla i blanketter om kontaktuppgifter till skola/dagis, blanketter om friskvårdsbidrag från jobbet eller göra en medelmåttig deklaration. och det gör vi ju varje år. Självklart kan man uppfatta FKs brevutskick som provocerande i formuleringar mm. men så länge ni får de ersättningar och bidrag ni är berättigade till så ser jag inte riktigt vad som är så jobbigt att det inte är värt tiden det tar. Rikta er aggretion år rätt håll. dvs. de som får ersättning utan att de skall, de som utnyttjar systemen, de som skulle varit ännu fler om inte FK hade kontroller och krav på att vi lämnar in lite uppgifter då och då.

Synnøve. sa...

Så himla bra skrivet. Men jag undrar om de på försäkringskassan förstår innehållet :D
kanonbra skrivet!
Hälsningar Synnöve från Norge.

sorenolsson sa...

Tycker att det är på sin plats att kanske förklara mitt blogginlägg, så att det inte missuppfattas.
De här breven får alla som har aktivitetsersättning, vart tredje år.
Det jag försöker göra med mitt lilla ironiska blogginlägg är ju att tala om att det är nåt knas med byråkratin som detta innebär.
Jag är övertygad om att FK skulle slippa en massa byråkratiskt krångel, om de kunde låta kroniska tillstånd få ha en löpande aktivitetsersättning - och att man istället får höra av sig om något nytt skulle inträffa.
Det finns ju fortfarande många som har aktivitetsersättning under en viss tid, och det behöver ju förnyas, då tillståndet faktiskt kan förändras efter ett eller tre år.
Men dessa kroniska tillstånd som också måste söka om vart tredje år. Det är sjukt!
Man blir inte av med den extra kromosomen och blir av med sitt downs syndrom.
Man vaknar inte upp utan sin CP-skada plötsligt en morgon.
Och har man blivit av med bägge benen i en olycka så kommer de inte växa ut igen en vacker dag.
Det är inte FK:s handläggare som gör fel.
De följer lagen, och det är den som borde förändras. Kanske efter nästa val?
Vår son kommer få behålla sitt aktivitetsstöd.
Men vi måste söka på nytt igen om tre år. Det är sjukt!
Jag är faktiskt övertygad om att FK skulle slippa en massa byråkrati, och vi anhöriga ute i landet skulle också slippa en påminnelse om våra annorlunda prinsars och prinsessors sårbara tillvaro i samhället vart tredje år.

dr Daniel Molina sa...

Detta är ju den byråkratiska konsekvensen av #arbetslinjen. Där den blå sidan målat upp samhället som "vi som jobbar och är friska" mot "alla andra, som typ är bidragsfuskare som ska skärpa till sig".

Så länge den arbetslinjen råder , då blir det så här . Även för barn med olika funktionshinder och sjukdomar.

Unknown sa...

Man kan ju alltid önska sej en annan regering, men jag tror inte att det förändrar nånting. Tyvärr är det pengarna som styr och ju mer dom tutar i oss att det inte finns några pengar, desto mer tvingas vi att hålla oss på mattan. I själva verket finns det obegränsat med pengar...nånstans... Att ge upp är en triumf för myndigheterna!

Unknown sa...

Ja, denna Försäkringskassa... Vad skall man säga?!
Ha det gott Sören!

MVH
Michael Albanson

melan sa...

Ja man blir helt mållös....Vad är det för samhälle vi lever i ????Finns det ingen vettig människa längre????

melan sa...

Ja man blir helt mållös....Vad är det för samhälle vi lever i ????Finns det ingen vettig människa längre????

Unknown sa...

Ditt brev är sådär underbart Ironiskt som vi tycker att allt är :) God Jul på er!
Vår dotter har 800:- att leva på i månaden efter hyra och mat...Knas...
Sedan vill myndigheter att hon ska skriva under dokument, där vi innan talat om att hon varken har tal eller skriv möjligheter...detta upprepas 2 gånger i rad, då vi får tillbaka det, fast vi påpekar att hon inte kan och min man är Godman...

Johanna sa...

Ja nog är det väl konstigt idagens data ålder att inte FK kan göra sk undnadtag. Varför skall vi med kroniksa tillstånd behöva diskrimineras så förfärligt. Det är precis som när FK hjälpmedels specialist i skåne ringer mig och frågar om mina hörapparats hjälpmedel samlar dam i byrålådan? -"Jag svarar att utan dem skulle jag inte kunna prata i telefonen med dig. Dags att ändra lagen gör klausuler borde inte vara så svårt! Tack Anders den här texten du skrivit var verkligen rätt i dessa tider.Jag hoppas din son får något bra att göra så hans liv blir meningsfullt.

Unknown sa...

Kära Sören! Jag har en dotter som också har Down syndrom och jag har precis som du ställt samma fråga till försäkringskassan när de vill ha ett nytt läkarintyg. Down syndrom är och förblir ett livslångt handikapp även om vi önskar att det inte skulle vara så. Bra inlägg hoppas det gör lite nytta. Försäkringskassan måste nog använda sitt förnuft i framtiden. Det är så mycket slöseri med allt det byokratiska båder för försäkringskassan som för oss som måste söka nya insattser hela tiden.

Unknown sa...

"Vart tog det sunda förnuftet vägen" undrar många. Jag tror svaret är New public management och inspirationen från LEAN. Lean et är ett styrningssystem som togs fram för löpande band-verksamhet. Tyvärr styr den många offentliga verksamheter, som försäkringskassa, vård och, i allt högre utsträckning, socialtjänst. Tanken är att det ska vara mer kostnadseffektivt. De ständiga uppföljningarna är ett led i detta. Men speciellt effektivt verkar det inte vara..

http://www.fek.su.se/sv/IKE-start/Forskningsomraden/New-Public-Management/

Anonym sa...

Va? han har en kromosom "dissorder" för mycket som bara inte vill gå över av sig självt? Nämen så konstigt!!

Snacka om Byråkrati! Dom måste vara född med för lite IQ på FK..jaja vi vet ju orsaken på 70 och 80 talet redan talades om det.. hej och hå..FK måste ha huvet i röven inte undra på att det kan läsa vad Downs är, det är ju mörkt där inne i rövhålet! Fk ta ut huvudet ur röven och öppna ögonen ahh hopplöst dom har ju inga hjärnceller..Dom miste dom någonstans under sin undervisning av indoktrination hur man skall behandla vanligt fotfolk..

http://www.youtube.com/watch?v=j1LFiKHvX7g

Camilla sa...

Vad BRA skrivet,det verkar vara sjukt alltihop.Inget sunt förnuft finns längre. HAR du fått svar?

Jones sa...

Det är de som fuskar som ser till att alla dumma frågor om "är du säker på att du behöver ersättning, vad ska du ha den till" kommer till. Det hade inte behövts en enda regel om alla bara hade levt efter sitt sunda förnuft!

Rikta ilskan mot de som ligger bakom på riktigt, inte mot de som måste besvära dig med skydden.

Jack sa...

EU kostar Sverige 100 milj kr VARJE DAG....

Vårt bistånd till andra länder kostar 100 milj kr VARJE DAG, då betalar vi fortfarande pengar till länder som Ryssland och Kina???
Enligt SIDA gör endast 20 % riktig nytta, resten hamnar i div fickor och administrativa kostnader.

Vår invandring kostar Sverige 300 milj kr VARJE DAG...

Vi hade kunnat haft råd att ge många fler av våra medborgare värdiga liv.