måndag 31 maj 2010

Vad är sant?

Så har det nu inträffat ännu en konfliktsituation i Israel.

Ship to gaza boardades av Israeliska militärer - och blev attackerade av de fredliga aktivisterna som var beväpnade, men som samtidigt inte hade några vapen...
Och aktivisterna ska ha varit helt fredliga, men ändå hade de tillhyggen att använda sig av för att attackera den Israeliska militären som hade som syfte att provocera fram våld...

Jag vet inte.

Men är det bara jag som känner att hela rapporteringen blir ofullständig och bristande?
Varför tycks hela världen vara så snabb att bestämma sig för vad som har hänt - och hur hemskt agerandet från Israel egentligen är?

Här kommer några saxade citat från rapporteringen som får mig att inte vilja bestämma mig för vad som egentligen har hänt, och därmed inte heller välja vad som är brutalt övervåld från militären, och vad som är försvar från våldsamma och attackerande aktivister.

"Israeliska militären säger att de attackerades men knivar och yxor, representanter för Ship to Gaza säger att de inte hade några vapen ombord."

"Israel har hela tiden sagt att skeppen skulle stoppas, för att de inkräktar på Isralels suveränitet. Så att skeppen skulle stoppas, var väntat.
Men att våldsamheter skulle bryta ut trodde man inte."

"Militären säger att israeliska soldater anfölls av yx- och knivbeväpnade personer, och öppnade då eld. Om de döda är aktivister eller soldater eller både och är oklart."

"enligt Jerusalem post dödades 10 aktivister och 6 soldater skadades när aktivisterna öppnade eld ombord på ett av skeppen."

"enligt AFP har Hamas manat araber och muslimer till "uppror" efter den israeliska räden."

Det kommer nog att hända mycket under den kommande tiden av rapporteringar och förnekelse och kontrarapporter och ännu mer förnekelse.

Personligen så har jag ingen aning om vad det är som verkligen har hänt.
Det kan väl bara de inblandade själva tala om.
Hemskt är det i vilket fall som helst att människor dödas och skadas, oavsett vilken sida man står på i konflikten.

Jag tycker i alla fall att det ska bli väldigt intressant att se hur vinklad rapporteringen kommer att bli beroende på vad som beslutas vara "rätt och fel".

För den som vill läsa mer om Israels rätt att försvara sig
eller om Ship to Gaza.

Frågan återstår - vad är sanning?

6 kommentarer:

Ninnannah sa...

Alltså, man vet aldrig vad som stämmer förrän man har varit där och sett det.

När vi demonstrerade utanför den Iranska ambassaden i början av våren blev det rapporterat att vi kastade sten när det egentligen var ett fåtal som slängde snö på Polisen.

(jag var inte en av dem som slängde något, men jag såg det som skedde för jag stod lite bakom de som kastade snö).

Ha en fin dag Sören

Nina

Unknown sa...

Att den israeliska militären skulle blivit attackerad med knivar och yxor verkar väldigt osannolikt. Vad kan man göra med knivar och yxor mot en militärstyrka?

sorenolsson sa...

Ninnannah - så sant! Frågan är varför man får lust att slänga snö på polisen..? Varför, liksom..? Undrar om livet känns lite bättre efter det.

NilsOla - jo. så är det kanske. Men å andra sidan - "osannolikt" är det många saker som är. Och sannolikhet tycker jag personligen inte är särskilt hållbart att bygga en åsikt på.

Unknown sa...

Israel ha stängt ner all kommunikation från båtarna (bloggar mobilkontakter). Det tyder på att man inte vill ha ut korrekt korrekt information just nu.

En militär makt behöver alltid något svepskäl för sina aktioner. Yxor och knivar är en ovanligt dålig nödlögn.

imse sa...

Hela historien med båtarna är ett stort spektakel, som terroristorganisationen Hamas dessvärre gynnas mest av.
Om den israeliske militären gått i fällan och låtit sig provoceras, så är det beklagligt.
Rapporteringen från mellanöstern gynnar aldrig Israel, så det kommer den inte göra nu heller.
Jag skulle önska att Gaza befriades från Hamas.

MAJA sa...

Hej Sören! Personligen tycker jag att det är oviktigt vad som är sant eller inte, vem som har rätt och vem som har fel, om pressen är höger- eller vänstervriden. Kärnan i det hela är att människor har dött, blivit mördade, och det på internationellt vatten. Aktivisterna gjorde fel om de attackerade först. Militären gjorde definitivt fel om de attackerade först. Men det är oviktigt vem som gjorde vad. Om man är Israelsupporter eller inte borde inte spela någon roll när det handlar om människoliv, det enda man måste göra gemensam sak av är att försöka stoppa våldet. Oskyldiga människor dör, och de dör lika mycket vem det än är som dödar. Jag tror det bara är att förvärra situationen om man ska börja flytta fokus från situationen i sig till att istället bli en fråga om Svensk medias politiska ställningstaganden och vilka organisationer som är skurken i dramat. Vi kan inte åka skidor i uppförsbacke, och om vi då ska försöka gå till botten med vem som ska stå med hundhuvudet kommer vi debattera i all evighet. Och fler människor kommer dö under tiden.