tisdag 13 oktober 2009

Vad glor ni på?

Jag tycker att det är kul när någon vågar lyfta fram och vända på fördomar.
Det anser jag att Ica gör i och med denna film, som jag vet är en av flera i en serie.Killen som är med har Downs Syndrom och är i vanliga fall med i Glada Hudik-teatern.
Jag träffade Per Johansson som är konstnärlig ledare på teatern och han berättade om detta projekt.

När Ica dök upp på det första viktiga mötet och skulle träffa "Jerry", så dök han aldrig upp.
Det var sagt klockan 10 på torsdagen.
Ingen "Jerry" dök upp.
Till slut fick Per ringa upp "Jerry" och fråga var han höll hus.
- Hörrö Per, sa "Jerry". På torsdagar har jag tvättstugan!
Klick.

Det är distans.
Det är humor.
Det är fullständigt underbart!!!

Det finns mirakel runt omkring oss.
Det gäller bara att våga öppna ögonen och se.
Och låta blicken vandra bortom våra väl cementerade fördomar och förutfattade meningar.
Det tar tid.
Ibland kan det ta ett helt liv.
Men jag lovar att det är värt det!

Att se livet från andra perspektiv kan vara omtumlande och skrämmande.
Men jag tror att det är en av livets bästa kryddor.
Jag försöker så ofta jag bara kan att se saker från min sons perspektiv.
Och då förändras världen där ute, och blir precis hur magisk som helst.

Vi är inte bärare av sanningen bara för att vi tror att vi vet hur saker och ting är.

Av just den anledningen försöker jag se stund efter stund med ett barns ögon.

Och det är så häftigt!

Goder kväll!

13 kommentarer:

Jon sa...

Du har ju lång erfarenhet av att vara handikappförälder precis som jag. Min relation är dock CP-diagnosen. Jag har en tanke snarare än en idé till en berättelse av familjär karaktär. Går det att skriva ett halvt A4 till dig och du kanske säger ett ord eller två.

Jag är nämligen himskans osäker på vissa ställningstaganden i berättelsen och har ju inte samlat erfarenhet för att klargöra mina egna gränssättningar ännu. 5 år i CP-gamet och 0 i bok-gamet.

Reklamen är för övrigt kalas tycker jag :) Dock osäker på om ICA klarar av att leverera i sitt projekt.

Jeckan sa...

Hahaha! Hur skönt som helst! "Vad glor ni på? Har ni aldrig sett en praktikant förut?" Ibland missar man kul saker när man inte har teve hemma... Får börja gå mer på bio =)

Susjos sa...

Just ikväll såg jag den reklamen för första gången! Ser fram emot fortsättningen ;) Helt underbar!

Ulrika Gabriel sa...

Jag ser med spänning fram på fortsättningen av reklamen. Första gången jag såg den så höll jag andan ett par sekunder extra efter att den visats. För onekligen så slår den an en liten "nervös nerv" hos en DS-förälder. MEN, beslutade jag mig för på ett ögonblick, ICA kommer INTE att göra något förnedrande eller nedvärderande av det här tvärtom! JERRY kommer att bli en kung och förebild! Det är jag övertygad om. Efter din berättelse om hans inbokade möte med ICA känner jag mig ännu mer övertygad :-D.
Och efter att ha varit förälder till en son med DS i drygt 8 år har jag faktsikt ALDRIG stött på några fördomar eller folks misstänksamhet/illvilja - tvärtom. Visst finns det fördomar, med det finns det gentemot tomater, smålännigar och snickare också.
Heja Jerry, säger jag bara.

Anonym sa...

Underbara DU som delar med Dig till oss andra!
TACK!

åsa sa...

Det är ju mixen av oss människor som gör buketten vacker... Som en bukett plockad på en sommaräng...Finns det nåt vackrare...
Jag ser oxå med stor tillförsikt fram emot Usa; kommande "rockstjärnepresident"..
Kram Åsa Sollerman

Helena sa...

Hej Sören! Grattis till de fina recensionerna av böckerna, prins annorlunda är verkligen en superb bok! Jag läser specialpedagogik nu och har fått i uppgift att göra en informativ folder som vänder sig till pedagoger om DS. Jag tänkte tipsa om er bok som bra litteratur för att ta del av föräldraperspektivet. Har du eller någon av dina läsare tips om någon hemsida eller möjligen någon litteratur som kan vara värdefull att ta del av? Jag har sett att Svenska Downföreningen har en bra hemsida men fler tips vore jag väldigt tacksam för.
Allt gott Sören! Din blogg muntrar upp, väcker tankar och gör en glad!

Madlar sa...

Skrattade läppen av mig, trots detta antar jag att det kommer att höjas förståsigpåröster om "förnedring", "förlöjligande" eller annat trams men denna reklam var varm , humoristisk o alldeles underbar!

Fredriksson sa...

Läste idag om reklamen, du var först kankse nån murvel som läser din blogg:)
Jag tycker det var en fullkomligt lysande reklam, kul att se vad som mer kommer att hända:)

Rock on!

Karin Friberg sa...

Tack för inlägget. Jag håller med till fullo. Ofta roar jag mig med att försöka tänka tvärtom, och det finns inget härligare än otippade personer i otippade sammanhang. Då är livet som bäst.

Linda sa...

Jag skrev min C-uppsats om möjligheter att nå arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Det här är så stort och helt fantastiskt att man uppmärksammar det i en reklamfilm. Jag blir så glad! Det känns som att hjulet satts i rullning =)

Linda sa...

Jag skrev min C-uppsats om möjligheter och svårigheter att nå arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Det här är så stort och helt fantastiskt att man uppmärksammar det i en reklamfilm. Jag blir så glad!

Sandra sa...

Jag tycker också den är härlig reklamfilmen. Och tvättstugan! Låter precis som något min styvsyster kunde ha sagt och sen fnissat rejält åt hur roligt hon själv tycker det är! Det är så befriande att hänga med henne! Underbart!