torsdag 7 maj 2009

Tålamod

Ibland behöver man ha tålamod.
Det finns ett italienskt ordspråk som lyder:
"Den som går i sakta mak, går frisk och kommer långt"

Det kan man behöva påminna sig ibland.
I synnerhet när tiden inte riktigt tycks räcka till för allt som behöver göras.

Årets bok om Sune skrivs just nu för fullt, men är inte så klar som den borde vara...
Dessutom ligger vi lite efter med leveransen av årets kapitel till "Berts Dassbok". Den borde jag skriva på just nu.

Det konstiga är att det då och då ändå känns som om det går att tänja ut tiden och få till lite extra utrymme att hinna med allt man behöver ha gjort.
Det som krävs är lite extra tålamod bara.
Från alla berörda parter.
Man borde ha mer tålamod.
Eller hur?

I dag hämtade jag ut min cykel från reparation som en liten påminnelse om att jag borde cykla lite oftare.
Jo. Det är mycket man "borde".
För några år sedan hade jag en kampanj mot ordet "borde" och försökte ersätta det med "kan" istället.
Det kändes bra att använda den omskrivningen av ordet.
För allt som man "bör" göra blir mindre stressande och frustrerande om jag byter ut det mot "kan".
Då blir det mer någonting som jag gör för att jag vill. Inte för att jag känner mig tvingad till det.

Jag inser nu att min kamp mot odet "borde" misslyckades.
Det är nåt jag borde ta upp igen.
Kanske?

;o)

Och hallå...det är ju faktiskt TORSDAG!
Hurra?

Jag känner att jag borde hurra...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar ordet "kan". Själv är jag inte redo att återuppta "borde", även om jag kan hålla med om att vissa saker mår man bra av att "bara göra", utan att fundera över "vill" eller "vill inte". Bara man undviker "måste", så.....

imse sa...

Bra idé att byta ut borden. Och måsten också för den delen.
Har man som jag, en gång gått rakt in i väggen, klarar man inte längre att gå i rask takt. Allt måste gås lugnt tillväga.

Kram

Anonym sa...

jag kan le åt dagen! Jag kan ta itu med min bloggrunda! Jag kan önska dig en skön kväll! Jag kan försöka göra detta oftare!
Kram Anna

Jeckan sa...

Appropå tålamod.

Vill du lära dig?

Flytta då till Kalix och bo där i två år. Under det första året kommer du att stå och trampa i matkön och vara skitstressad över att alla ska hålla på och söööla så förbannat när de ska betala. "Jag som ska dit och dit, borde/måste göra det och det måste de praaata med varandra så länge stå och fippla med pengarna och hålla pååå jag har bråttåååm"

Andra året har du lärt dig. Du tar tillvara på tiden. Står där i kön och tittar omkring. "Titta den där godisen hade de inte förra veckan haha" Kanske du till och med pratar med nån trevlig norrbottning.

Eller så börjar du på en folkhögskola och bor på internatet. Eller kombinera Kalixvistelsen med folkhögskolan.

Du kommer bli så jävla tålmodig!

Susjos sa...

Ojojoj...nu är torsdagen över,och det är fredag!
Jag borde gå och lägga mej nu...nej det låter bättre med : jag kan gå och lägga mej nu (fast sitter nog uppe en stund till...hihi)

Madlar sa...

Ta bort ordet "borde", känns som en tung, våt filt över axlarna o kräver åtgärd men ger endast dåligt samvete. Ställ frågan:Har jag lust att? Om svaret är Nej så LYD!
Förresten finns bara två MÅSTEN.
1: Du måste dö
2: Du måste välja

Svårare än så är det inte :)

Lena-fena sa...

Ja, det VAR torsdag och jag missade Sören-dagen, men nu är jag här iaf, så då får fredag bli Sören-dag. Och idag kan jag baka fikabröd till min inflyttningsfest imorgon :-)!
Trevlig helg!

Fia sa...

Åh, vad härligt! Hela nästa vecka ska jag byta ut alla "borde" mot "kan". Plötsligt börjar jag se fram emot nästa arbetsvecka!¨Få se...på måndag kan jag...

Veronika sa...

Tänk så rätt du har i dina funderingar och tålamod är något jag försöker medvetet lära mig eftersom jag är så otålig av mig! Hoppas du får en härlig helg!!

Cina sa...

Tålamod. Vilket ord. "Tåla mod". Mmmmmmmmm. I alla år jag slagits, kämpats med och för Store Bror har jag hört att "åh, vilket tålamod du har".... "att du står ut, vilket tålamod du har"..... OK. Må så vara. Tålamod. Vi är ett gäng föräldrar och barn som hamnar där. Som måste "tåla mod" och ha enormt mycket "tålamod". Vad ska vi göra annars??? Ställa våra barn i brevlådan?????!!!!! Ursäkta mig, men jag är lite trött och ledsen...
Jo, nu eresåatt: Store Bror inte visat att han förstår humor, ironi, roliga saker. MEN,,,, helt plötsligt! Bert, Sune..... Ljudböckerna! Han lyssnar, fnissar, berättar......... "vet du att....." Och trötta mamman glädjs, och gråter! Vilka framsteg! Tack!!!! Jag glädjer mig! Vi har hittat något som kan ena oss!! Vi kan nå vår Store Bror! Det är en sån gåva!

Susanne sa...

Fantastiskt italienskt ordspråk. Det måsta jag lägga på minnet! Och vad gäller bör och måste så är det ord som jag har lärt mig byta ut mot VILL. OK måste ju erkänna att jag glömmer det då och då, eller rätt ofta faktiskt men det jag lärt mig är att jag kommer på mig själv när jag är där och DÅ påminner mig själv. Bara det är ett stort steg! Man ska glädjas åt det lilla =). Trevlig helg!

ullrika sa...

äsch då! borde och borde. kan och kan. är det inte egentligen lika samma och bara en värdering i orden som skiljer?