måndag 26 april 2010

Varning för humor!

OBS!
Kan innehålla spår av humor!
Därmed har känsliga läsare varnats.

Man kan aldrig vara tillräckligt noga med detaljerna.
Det får mig att tänka på den gången då jag åkte flygplan och köpte jordnötter. På påsen kunde jag läsa ”kan innehålla spår av jordnötter”. Jag kunde finna betydligt mer än bara spår av nötter i påsen.
Eller den gången katten fick medicin med varningstriangel på paketet.
För säkerhets skull lät vi inte katten köra bilen den veckan.

Nä, det gäller att vara noga med detaljerna!

Därför ska jag inte ge mig in i den infekterade debatten som en viss skribent på Expressen har dragit igång.
Jag ska inte bemöta hennes horribla påståenden där hon skriver att jag och Anders tycker om att få smisk av mamma, genom att skriva att hon uppskattar att få stryk av sin man. Det ska jag inte skriva.
För det vet jag ju naturligtvis ingenting om.
Och inte heller ska jag skriva något om hennes tolkning av mitt användande av ordet ”intressant”.
Enligt henne så innebär det per automatik att jag ställer mig bakom de åsikter som en viss hemsida anses ha om jag finner någon artikel där vara ”intressant”.
Jag ska inte alls berätta att jag ibland läser utdrag från Bibeln och Koranen på nätet och finner dem ”intressanta”. För det skulle ju kunna innebära att jag hade ett inre religionskrig varje gång jag läser en artikel.
Inte heller ska jag skriva något om att jag ibland tycker att till och med hennes artiklar ibland är ”intressanta”.
För det skulle ju innebära att jag höll med henne i alla tänkbara frågor.


Nä, det gäller att vara noga med detaljerna, som sagt.
Ska man anklaga någon annan människa för någonting så bör man ha ganska mycket belägg för det, anser jag.
Man ska kunna bevisa sitt förtal med fakta.
Men tydligen så är det så att detta inte gäller alla.
Expressen verkar i förekommande fall inte vara så noga med de detaljerna.
Man kan ju alltid ta bort möjligheten att kommentera vissa artiklar och på så vis styra medias rapportering.
För det vore ju olyckligt om allt för få höll med den stackars artikelförfattarinnan.
Det skulle ju kunna innebära att hon for med osanning.
Och det kan man ju inte acceptera.
Då är det enklare att styra bort åsikter som inte passar in i sammanhanget.

Det tragikomiska i sammanhanget var att vi satt med i en Debatt på SVT om just censur samma dag som artikelförfattarinnan satt och skrev sitt första inlägg.
Den gången handlade debatten om censur i barnkultur.
Kanske hade det varit mer intressant att ha en debatt om censur på vissa kvällstidningars nätbilagor?

För jag undrar vad Expressen vinner på att censurera oliktänkande åsikter?
Är det väl genomtänkt att låta rena spekulationer om min och Anders så kallade ”främlingsfientlighet” få så stort utrymme i tidningen utan ens möjlighet att besvara kritiken?

Är det den typen av demokrati vi vill ha i det här landet?

Åsiktsfascism är kanske det nya modeordet?
Tycker du fel så ska du förintas.
Om du förintas av ogiltiga skäl ska bevisen förstöras.

Jag skulle vilja se en mer öppen debatt i samhället, utan moraliserande eller sentimental åsiktspanik.

Tyck vad du vill - och stå för det, men var oerhört aktsam med att sprida lögner och förtal som du inte har belägg för.

17 kommentarer:

Storarvid sa...

MYCKET "intressant" skrivet :-)
Ha en bra dag...

Anonym sa...

Men här är du ju nåt på spåren tycker jag! Sören Olsson gör ju precis INTE det i sin Newsmillartikel - står för sina åsikter. Om han gjorde det kunde vi ha en intressant diskussion om sakfrågorna. Det han faktiskt skriver är att vi borde relativisera begreppet barn. Det borde han säga så kunde vi ha en debatt om den sakfrågan. Jag hade gärna bemött honom och framfört mina åsikter om varför det är en dålig idé. Som jag skrev till dig på Twitter, ni borde läsa på om Barnkonventionen.

Anonym sa...

Snurrigt - menar så klart Anders J på Newsmill. Sorry.

Gafflan sa...

Att fara med lögn och förtal ska man akta sig för om man inte har såpass på benen att man kan bevisa det. Det är vad JAG tycker. Åsiktsfrihet och tryckfrihet hänger på en skör tråd (tycker jag) och sticker man ut från mainstream så blir det knivigt och det ska tyckas om vad som är rätt och fel. Helst ska vi alla tycka lika och inte använda krångliga ord som "inressant" för i sådana ord kan man tydligen läsa in lite vad som helst.
I vilket fall som helst tyckte jag det var ett "intressant" inlägg.
Kram på dig.

imse sa...

Håller med dig i allt.

Svea Viola sa...

Hej Sören,

För en tid sedan så fick jag ett meddelande från dig på min blogg Sveaviola.blogspot,com. Jag hade skrivit om mina farhågor efter att ha läst din bok. Tack för dom fina orden från dig, det värmde otroligt mycket. Vi kämpar vidare och har för någon vecka sedan börjat på tecken kurs!

Jag har sedan dess följt din blogg och vill bara säga att den är strålande!!!!

Mvh/ Cecilia

Anders Jacobsson sa...

Käre Anonym!
Vilka åsikter står jag inte för?
Dem du vill tillskriva mig?
Upplys mig gärna.

Mvh

Anders Jacobsson

Anonym sa...

Intressant, det är även mycket intressant att se att Expressen inte klarar av interaktiv journalistik, det visar sig ju tydligt nu när detta flagranta påhopp med efterföljande censur utförs.

I dagsläget hittar jag en betydligt större yttrandefrihet och större dialog på forum som www.flashback.org

Denna totala avsaknad av interaktiv journalistik kommer driva gammelmedia in i sotdöden.

Shine On!

Fredriksson sa...

Bra skrivet Sören, jag måste säga att detta var ett galet påhopp som Gunilla gjorde men att läsa Anders artikel och din blogg förstår man att hon är chanslös.
Bra tycker jag!

Som jag skrev ¨på min blogg, jag hejar på Er:)

Tina sa...

Det som stör mig mest i denna debatt är att man som anonym kan komma med en massa påståenden, påhopp mm och genom att vara just anonym kommer man undan, då behöver man inte stå till svars, man kan inte bli bemött och debatten haltar, visst är det bra att alla kan komma tilltals men om man inte kan skriva ut vem man är då borde man avstå...

Storarvid sa...

Hahaha nu testade jag funktionen att läsa upp det du skrivit. texten där du skrivit:
"Jag ska inte bemöta hennes horribla påståenden" så säger rösten:
"Jag ska inte bemöta hennes hår ribla påståenden"

sara sa...

Jag känner att jag vill kommentera detta men jag kommer inte på vad jag ska skriva. Jag tycker att det är så löjligt och blir så arg att jag inte får fram någonting. Ska man skratta eller gråta. Tyvärr så är jag inte så förvånad, vi pratar om expressen som lever på att sälja lösnummer, Dom kanske inte lyckas mjölka mer ur historien om Madde och Jonas??

Humlina sa...

Stolta slår vi oss för bröstet och förkunnar, att här i vårt land har vi minsann kommit långt i vår mänskliga utveckling... för här har vi nämligen demokrati och frihet att uttrycka våra tankar och åsikter.(motsatsen till demokrati = diktatur)
Men något verkar inte riktigt stämma, för orden verkar ha tappat sitt innehåll och sin mening, som om vi inte längre vet vad de står för,vad de betyder, som om de blivit tomma ord som sägs bara för att de är trendigt att uttala dem.
Det är som om det utbrutit en epidemi, värre än ”svinflunsan” och det är hat och åsiktsförföljelse. För så fort någon uttrycker en tanke, en åsikt, så jäklarns ska personen ställas till svars om inte tanken/åsikten stämmer in på vad "alla andra" anser att man får, bör, ska -tycka och tänka. Detta utan att vederbörande ens fått/får en enda chans säga hur han/hon menat.
Såg ett program på TV, där de intervjuade en äldre man som stod åtalad för att ha slagit/örfilat en ung kille. Det som tog tag i mig var när mannen säger att det inte var hans fel att han slagit, det var helt killens fel. Och ingen ifrågasatte ett så dumt påstående!!!?.
ANSVAR är mitt ord för dagen. Ansvara för det vi gör och säger och inte försöka projicera över på andra, bara för att slippa ta eget ansvar

Orimligt och odemokratiskt att bara stänga av en blogg utan att personen Anders i fråga ens fått en rimlig chans att i detta vårt så omtalat demokratiska land förklara hur/vad han menade med sina ord, och att en journalist utnyttjar sin maktställning till att lufta sina egna fördomar och dessutom ta sig rätt att analysera och psykologisera Anders genom att ge sig ut för att besitta kunskaper och sanningar om honom, som hon ju inte har, det är bara så ruskigt.....

"Det var en gång en doktor som sa till sin patient..." Ät vad du vill och här är en lista på vad du vill äta från och med nu." = Svensk härlig demokrati
ha en fin livsdag

allah sa...

Andres och Sören.

Ni är underbara. Ingen av er har gjort något fel. Många i landet stödjer er i detta harv som är emot er nu.

De som kastas emot er är bara strunt. Men förbaskat allvarligt. Att media hoppar på er som de gör är skrämmande.

Stå på er

//Roger aka Allah

AiA sa...

Det är med stolthet jag ser fram emot mitt framtida yrke som bibliotekarie och att få förmedla Sörens och Anders underbara böcker. Visste ni förresten att era böcker ligger i topp bland de mest utlånade? Vad toppar Expressen? Jo antal humorbefriade skribenter.

Marcus sa...

Du skriver vad många av oss tänker. Att kasta ur sig påståenden om andra personer utan något på fötterna och sedan börja censurera kommentarer till artikeln visar på att Expressen gärna startar upp något men inte klarar av att fullfölja det. Du och Anders är två av de mest öppensinnade personer jag träffat, så jag vet på vilken sida jag står i det här.

fröken Elin sa...

Jag, som lärare, ser hur era böcker inspirerar till läsning, även för den elev som är mest motsträvig till litteraturens värld. Ni fångar dem som behöver det mest, sluta aldrig att skriva.
Till mitt sommarlov har jag sparat "Prins Annorlunda". Jag ser så fram emot att få ägna mig fullt åt den, och tycker att det är fantastiskt att få återvända till barndomens favoritförfattare, som nu skriver om något som ligger mig varmt om hjärtat.
Tack Anders och Sören för alla litterära upplevelser ni ger barn och unga i flera generationer!